Akné a alergie jsou důsledkem příliš aktivního imunitního systému. V článku o imunitním systému a jeho podílu na akné jste si mohli přečíst, že když jsme ve stresu, produkuje naše tělo stresové hormony, které stimulují tvorbu histaminu, který vyvolává zánět, který má zabít bakterii žijící v ucpaném póru. Histamin je látka, která také způsobuje alergické reakce. Proto se lékům na alergii říká antihistaminika.

Akné a alergie

Akné a alergie jsou tak výsledkem předrážděného imunitního systému, který reaguje na věci, které jsou normálně neškodné (alergeny). Z tohoto důvodu se akné u lidí, kteří trpí alergiemi nebo astmatem, léčí mnohem hůř než u ostatních.

Zkřížené alergie

Pokud navíc trpíte alergiemi, dejte si pozor na takzvané zkřížené alergie. Podle Portálu pro alergiky se zkřížená alergie vyskytuje až u poloviny pylových alergiků v Evropě. V případě zkřížené alergie reaguje imunitní systém na základě podobné látky v potravině, jaká je v samotném alergenu (pylu).

Mezi nejčastější zkřížené alergie patří:

  • Bříza + jablko, mrkev, med, ořechy, broskve, celer
  • Pelyněk + celer, mrkev, petržel, med
  • Trávy + rajče, obiloviny
  • Ambrózie + banán, heřmánek, med

 

Jak se zkřížená alergie projevuje?

Hlavním projevem zkřížené alergie je takzvaný orálně alergický syndrom. To znamená, že když sníte danou potravinu, tak vás začne svědět nebo škrábat na rtech, jazyku, v puse, v krku nebo na patře. Pokud i potom budete tuto potravinu konzumovat, tak můžou následovat horší příznaky, jako třeba rýma nebo astma. Někomu může vadit, i když se potraviny dotkne, třeba při škrábání brambor.

U někoho se zkřížená alergie projevuje po celý rok, u někoho pouze v období výskytu konkrétního pylu – když kvete bříza, nemůžete jíst jablka, ale po zbytek roku si je můžete dát bez problémů.

Syrové a čerstvé ovoce a zelenina způsobují častější reakce, než když je uvaříte. Vařením se alergický vliv většinou ruší. Neplatí to ale pro celer, petržel, ořechy nebo koření, které obsahují odolnější látky.

Akné a alergie

Alergie na potraviny a potravinové intolerance

Lidé, kteří mají alergii na pyly, trpí údajně dvakrát až třikrát tak často potravinovými alergiemi a intolerancemi než ostatní. V obou případech se jedná o reakci našeho těla okamžitě nebo několik hodin po konzumaci určitého jídla. Vzhledem k tomu, že se alergie i intolerance můžou projevit až za několik hodin nebo i dnů, bývá dost těžké vystopovat potravinu, která je způsobuje. Pokud ale problematickou potravinu konzumujeme dlouhodobě, může to vést až k chronickým potížím, jako je třeba akné.

Alergie je přecitlivělost imunitního systému na určitou látku, kdežto intolerance je většinou způsobená tím, že našemu tělu chybí enzym, který danou látku štěpí. Tělo si s ní pak neumí poradit a útočí na ni jako na vetřelce.

Reakce na potravinu může zahrnovat svědění rtů, úst a krku, pálení očí, kopřivku, ekzém, nevolnost, bolesti břicha, průjmy, plynatost, „kručení“ v břiše po jídle, únavu i migrénu. Mějte na paměti, že cokoliv dráždí naše trávení, může mít i špatný vliv na akné!

Potraviny, které nejčastěji působí problémy, jsou mléko, vejce, ryby, arašídy, korýši, sója, ořechy nebo pšenice.

Pokud máte podezření na potravinovou alergii nebo intoleranci, zajděte za svým lékařem, který vás může poslat na alergologii nebo gastroenterologii, kde vám udělají příslušné testy.

Případně můžete zkusit problematickou potravinu otestovat sami takzvanou eliminační dietou.

Eliminační dieta

Eliminační dieta spočívá v tom, že podezřelé jídlo vynecháte z jídelníčku, pozorujete změnu příznaků a následně jídlo znovu zavedete a opět sledujete změnu příznaků:

  1. Vytipujte si potravinu, kterou podezříváte, nebo potravinu, kterou chcete testovat.
  2. Vynechejte tuto potravinu ze svého jídelníčku alespoň na 3 týdny. Pozorujte, zda se vaše příznaky zlepšují nebo ne. Je akné a alergie mírnější?
  3. Po 3 týdnech znovu začněte testovanou potravinu jíst, a to vždy 1 porci jídla každý den, 3 dny za sebou. Veďte si deníček, kam zapisujte:
    • Jaké jídlo testujete
    • Velikost porce
    • Počet dní konzumace jídla
    • Stav příznaků
    • Náladu, energii, spánek, stav kůže a trávení

Pokud se po 3 dnech opětovné konzumace testované potraviny znovu objeví negativní účinky, doporučuje se ji vynechat na další 3 měsíce, než ji zkusíte znovu zavést.

 

Pokud naopak potravinu snášíte dobře, nebojte se ji znovu začít konzumovat.

Líbí se Vám Ne akné? Sledujte nás na Facebooku a už Vám neunikne žádný článek!

Komentáře

komentáře

Pin It on Pinterest