Souvislost mezi čokoládou a akné je celkem kontroverzní téma. Asi jste už slyšeli oba názory, tj. že čokoláda způsobuje akné, i to, že to je úplná blbost. Já jsem se vzhledem ke svojí oblibě čokolády vždycky přikláněla k druhému táboru. 🙂  Ale když se mi začaly znovu dělat pupínky, začala jsem podezřívat raw kakao, které používám, a chtěla jsem se tomuto tématu přijít na kloub. Myslela jsem si, že najdu jednoznačné odpovědi. Bohužel opak je pravdou.

 

čokoláda způsobuje akné

Čokoláda a akné: Co říkají studie

V roce 1969 byla provedena (podle některých celkem nekvalitní) studie, která zjistila, že čokoláda nemá vliv na akné. Jedná se údajně o první z řady studií, které daly vzniknout názoru, že jídlo a akné spolu nesouvisí (který se daří v současné době opět vyvracet). Před touto studií lékaři svým pacientům s akné doporučovali konzumaci čokolády omezit.

Portál Web MD píše o malé nepublikované studii z roku 2011, při které 10 mladých mužů dostávalo vysoké množství čokolády – až 300g čokolády ze 100% kakaa denně. Tato skupina mužů měla před začátkem studie v průměru 3 pupínky, na konci 4týdenní studie pak 18 pupínků. S tím, že platilo, čím víc čokolády, tím víc pupínků. Jedná se o výrazný nárůst, který neodpovídá běžným zkušenostem, takže to u mnohých vyvolává pochybnosti.

Podobný případ představuje americká studie z roku 2014, které se zúčastnilo 14 mužů ve věku 18 až 35 let, kteří dostávali kapsle s různým obsahem čistého kakaa. Počet zánětlivého i nezánětlivého akné se pár dní po začátku konzumace kakaa rapidně zvýšil.

Je třeba mít na paměti, že se v posledních dvou jmenovaných případech se jednalo o velmi malou skupinku účastníků a o velmi vysoké dávky čokolády. Je tedy sporné, zda se z těchto studií dá vycházet.

 

čokoláda způsobuje akné

Čokoláda a inzulín

Vztah mezi čokoládou a inzulínem, který je s akné často spojován, je smíšený. Čokoláda může zvyšovat hladinu inzulínu, ale zároveň může z dlouhodobého hlediska snižovat inzulínovou rezistenci a mít tak pozitivní vliv na naše zdraví.

Existuje studie, které zkoumala vliv obsahu čokolády v potravinách na cukr v krvi a na inzulín. Vědci v ní srovnávali potraviny s příchutí čokolády s potravinami jiných příchutí. Zjistili, že jahodové a čokoládové mléko mají stejný vliv na krevní cukr, ale čokoládová příchuť zvyšovala hladinu inzulínu v průměru o 28% . Vědci nedokázali říct, co je příčinou, ale pravděpodobně prý některá z aminokyselin. Takže další studie, která nám není moc platná.

Naproti tomu existuje jiná studie, která tvrdí, že čokoláda dokáže snižovat inzulínovou rezistenci. Při 15denním zkoumání bylo zjištěno, že hořká čokoláda snižuje hladinu cukru v krvi o 20% a hladinu inzulínu téměř o 40%. Vědci se domnívají, že to je způsobeno tím, že kakao, ze kterého se čokoláda vyrábí, obsahuje antioxidanty a flavonoidy, které pomáhají snižovat inzulínovou rezistenci.

 

čokoláda způsobuje akné

Čokoláda: Plusy a minusy

 

Plusy

  • Raw kakao obsahuje vitamíny A, C, E, dále také chrom, zinek a zdravé tuky.
  • Kakaový prášek navíc obsahuje spoustu antioxidantů – více než například granátové jablko nebo jahody. Antioxidanty pomáhají předcházet ucpávání pórů a vzniku pupínků.
  • Kakao posiluje obranyschopnost kůže, a to mimo jiné proti UV paprskům.
  • Kakao přispívá k tvorbě vitamínu D.

 

Minusy

  • Čokoláda obsahuje kofein, který může podporovat vznik akné. V článku o kávě a jejím vlivu na akné si můžete přečíst všechny podrobnosti. Kofein navíc může údajně u lidí s akné působit ve střevech jako lepek. To znamená, že může přispívat k problémům s trávením a tím i k akné.
  • Kakao má mírně vyšší hladinu FODMAP, může mít tedy negativní vliv na trávení.
  • Čokoláda může zvyšovat zánětlivou reakci na čokoládu (zánět = zarudlé a zanícené pupínky).
  • Podle čínské medicíny čokoláda podporuje horko v těle a v důsledku zhoršuje akné.
  • Kakao obsahuje spoustu látek, které se v našem těle mohou chovat jako toxiny (kofein, teobromin, teofylin). Tyto látky ovlivňují fungování našeho nervového, trávicího, kardiovaskulárního a endokrinního systému.

 

Nerozhodně

  • Čokoláda obsahuje mléko a cukr – obojí může zhoršovat akné. Ze stejného důvodu se ale o čokoládě mluví jako o superpotravině – kakao totiž obsahuje hořčík, který ke svému vstřebávání potřebuje vápník, který je obsažen v mléce.
  • Vysoký obsah hořčíku možná paradoxně může za špatnou pověst čokolády, protože ženy jedí čokoládu nejčastěji před menstruací, kdy klesá hladina hořčíku. V tu samou chvíli ale klesají také hladiny hormonů a vznikají pupínky – ne tedy nutně kvůli čokoládě, ale jako symptom PMS.
  • Čokoláda zvyšuje hladinu serotoninu, hormonu štěstí, takže nám dokáže zvednout náladu. Na druhou stranu je právě tato reakce důvodem vzniku „závislosti“ na čokoládě.
  • Kakao obsahuje kyselinu fytovou, která sice může snižovat vstřebávání některých minerálů a aktivitu některých enzymů a způsobovat tak nedostatek minerálů a trávicí potíže. Kyselina fytová má ale také pozitivní účinky – pomáhá proti ledvinovým kamenům a rakovině.

 

čokoláda způsobuje akné

Výsledek?

Může tedy čokoláda způsobovat akné? Nevíme jistě. Předpokládám, že to bude silně individuální záležitost. Pokud máte akné, všímejte si, jestli se vám zhoršuje po tom, co si dáte čokoládu. Pokud ano, tak ji zkuste na chvíli vysadit a pozorujte, jestli se vám pleť zlepšuje. Pokud ano, pak je pravděpodobné, že vám čokoláda nevyhovuje. (Objev roku, co?)

Na internetu (jako vždycky) najdete dostatek důkazů pro to, čemu chcete věřit. Čokoláda i kafe jsou vděčná témata, protože zjevně neexistuje dostatek tvrdých dat, ze kterých by se dalo vycházet.

Mimochodem víte, jak těžce se píše článek o čokoládě, když jste zrovna na dietě? 😀

Líbí se Vám Ne akné? Sledujte nás na Facebooku a už Vám neunikne žádný článek!

Komentáře

komentáře

Pin It on Pinterest