Glykemický index a glykemická „nálož“ (anglicky glycemic load) jsou termíny, se kterými byste se měli blíže seznámit, pokud se chcete vážně zbavit akné. Na blogu už jste si mohli přečíst, že vysoké hladiny v cukru jsou pro akné největší zlo. Vysoké množství cukru v krvi podněcuje tvorbu inzulínu a vyšší hladina inzulínu zase způsobuje akné. Inzulín totiž podporuje tvorbu kožního mazu, dalších hormonů a zánětu, které akné způsobují.

Existuje hned několik studií, které spojují glykemický index a akné. Dávají akné do souvislosti právě s vysokou konzumací cukru (respektive uhlohydrátů). Jedna z nich ukázala, že u skupiny lidí, kteří po 12 týdnů jedli stravu bohatou na proteiny a potraviny s nízkým glykemickým indexem, došlo ke zmírnění akné, ale také ke snížení hladiny inzulínu a ke snížení váhy.

Glykemický index

Glykemický index je hodnota, která vyjadřuje schopnost určité potraviny zvyšovat hladinu glukózy v krvi. Některé potraviny zvyšují hladinu cukru v krvi rychle, jiné pomaleji. Čím vyšší je glykemický index potraviny, tím rychleji stoupá hladina cukru v krvi. Tělo na cukr reaguje tvorbou inzulínu, který způsobí, že cukr rychle klesne až do stavu tzv. hypoglykémie. To je stav, kdy pociťujeme hlad, chutě a podráždění.

Tato hodnota však není zcela průkazná. Nepočítá totiž s celkovým množstvím sacharidů v dané porci jídla. 100 gramů bílého chleba, který má stejný glykemický index jako meloun, obsahuje 50 gramů sacharidů. Abyste snědli stejné množství sacharidů, pak byste ale museli sníst přibližně kilo melounu.

Glykemická nálož

Proto nás zajímá také glykemická nálož, která bere právě v potaz celkové množství sacharidů v konkrétní porci dané potraviny.

 

Co ovlivňuje glykemický index, respektive glykemickou nálož v potravinách?

  • Potraviny obsahující jednoduché cukry (chléb, čokoláda) mají vyšší glykemický index než ovoce, které obsahuje tzv. pomalé cukry.
  • Úprava potravin hraje také roli – brambory můžou mít různý glykemický index v závislosti na tom, zda je vaříte, pečete, smažíte apod.
  • Vláknina zpomaluje vstřebávání cukru v krvi – proto mají celozrnné potraviny nižší glykemický index než „bílé“ potraviny.
Glykemický index a akné

Glykemický index a akné

Chcete-li se zbavit akné, pak musíte mít na paměti tuto souvislost mezi glykemickým indexem a akné. Zaměřte se na konzumaci potravin s nízkým glykemickým indexem a, logicky, vyhýbejte se potravinám s vysokým glykemickým indexem. Může být těžké vzdát se oblíbeného jídla. Nicméně si uvědomte, že prostřednictvím akné vám tělo signalizuje, že mu něčím škodíte. Můžete si říct, že to jsou „jen“ pupínky. Ale ta stejná potraviny může napáchat i neviditelné škody uvnitř těla.

Potraviny s nízkým glykemickým indexem a nízkou glykemickou náloží:

Ananas, avokádo, borůvky, brokolice, broskev, cibule, citron, cuketa, česnek, grep, hrášek, hroznové víno, hruška, chřest, jablko, jahody, květák, maliny, mandarinky, meruňka, okurka, olivy, pomeranč, paprika, rajče, listová zelenina, špenát, švestka, třešně, zelí.

Komentáře

komentáře

Pin It on Pinterest