Stále častěji narážíme na informace o tom, jak lepek může škodit našemu zdraví, a přibývají také příběhy lidí, kteří tato tvrzení podporují a tvrdí, že lepek je čiré zlo. Je to opravdu tak? Může lepek způsobovat akné? Musíte se úplně vzdát pečiva, abyste se zbavili akné?

Stručná odpověď je „Možná.“ Není to asi to, co byste chtěli slyšet, ale je to skutečně tak, že se jedná spíše o individuální záležitost. Neexistují jasné spojitosti jako například mezi mlékem a akné. U části osob trpících akné může pečivo způsobovat problémy a zhoršovat akné, ale není to pravidlem. Někomu lepek vůbec nevadí a může jej bez problému konzumovat (pokud nejde zrovna o bílé pečivo, které obecně není zdravou volbou, ale to je téma na jindy).

Pokud u vás akné odolává veškeré léčbě a přetrvává i po tom, co jste zavedli jiné dietní změny (omezení mléka a cukru), můžete zkusit na pár týdnů vysadit potraviny s obsahem lepku a sledovat, jestli to na vás bude mít nějaký vliv. Existují příběhy lidí, kterým to hodně pomohlo a akné se jim vyčistilo.

Co je lepek?

Lepek je protein, který se přirozeně nachází v pšenici a některých dalších obilovinách. Je to látka, která způsobuje lepivou konzistenci těsta.

Kde lepek najdeme?

  • V obilovinách: pšenici, ječmenu, žitu, špaldě a ve výrobcích z nich jako například v pečivu, těstovinách, cereáliích a müsli z těchto obilovin.
  • V ovsu: oves přirozeně lepek neobsahuje, ale bývá zpracováván spolu s pšenicí, a proto bývá kontaminován lepkem.
  • Ve spoustě zpracovaných potravin: v omáčkách, kečupech, hořčici, uzeninách, pivu, bujónu nebo hranolkách apod.
Lepek a akné

Celiakie a citlivost na lepek

U lidí, kteří jsou citliví na potraviny s obsahem lepku, jejich imunitní systém reaguje negativně na lepek, který nedokáže správně strávit a vnímá jej jako vetřelce. Spustí zánětlivou reakci ve střevech, která v nejhorších případech může vést až k poškození tenkého střeva. Nestrávený lepek a další toxiny se mohou dostávat do krevního oběhu, kde je tělo opět může napadat zánětem. Tímto zvyšujícím se zánětem se vyčerpá zásoba antioxidantů. Tento stav se pak negativně odráží na kůži – třeba právě jako akné.

Celiakie je vážná forma citlivosti na lepek, kdy tělo při konzumaci lepku napadá sebe samo. Tělo na něj reaguje okamžitě a velmi silně. Celiakie se vyskytuje přibližně u 1% populace.

Citlivost na lepek se vyskytuje u 6 až 10% populace a je méně zřejmá, protože se nemusí projevit ihned po konzumaci lepku. Mezi její příznaky patří bolesti hlavy, kožní reakce, trávicí potíže, celková slabost nebo bolest kloubů a svalů.

Lepek a akné

Neexistují studie, které by zkoumaly přímo souvislost mezi lepkem a akné, ale některé studie se zabývají vlivem lepku na jiná kožní onemocnění, jako je například ekzém nebo psoriáza. Bylo například zjištěno, že 16% pacientů s psoriázou bylo zároveň citlivých na lepek. Samozřejmě ale existují i studie, které spojitost vyvracejí. Rozhodující je tedy individuální zkušenost – jak vy sami se cítíte a zda po vysazení pečiva pozorujete nějaké změny k lepšímu.

Lepek a akné

Jak poznat citlivost na lepek

Rizikové faktory jsou:

  • Přímý příbuzný s celiakií.
  • Trávicí potíže po konzumaci lepku.
  • Údajně vyšší pravděpodobnost citlivosti na lepek je u bělochů žijících v severní Evropě.

Pokud máte podezření, že by za vaše akné mohl moct právě lepek, pak můžete vyzkoušet eliminační dietu. Alespoň na 4 týdny zkuste potraviny s obsahem lepku vysadit a sledujte, jestli zaznamenáte nějaká zlepšení ve stavu vaší pleti. Potom je znovu zaveďte do svého jídelníčku a opět sledujte, jak se projeví na vaší pokožce. Pokud ani v jednom z případů nezaznamenáte změnu, pak můžete tyto potraviny bez obav normálně dál jíst.

Bezlepkové obiloviny

Mezi bezlepkové obiloviny patří:

  • Amarant
  • Pohanka
  • Proso
  • Jáhly
  • Quinoa
  • Celozrnná rýže
  • Oves – pozor na kontaminaci pšenicí

Paleo strava a obiloviny

Zastánci paleo stravy tvrdí, že jakékoliv obiloviny, a tedy i ty bezlepkové, se mohou negativně podílet na vzniku trávicích problémů, jako je například syndrom zvýšené propustnosti střev. Problematický prý totiž není jen lepek, ale i další proteiny obsažené v obilovinách, které u rostlin slouží k jejich obraně, ale ve střevech můžou působit problémy.

Co mám tedy jíst?

Je důležité zvážit, jak moc tohle chcete řešit. Pokud jsou obiloviny přirozenou součástí vašeho jídelníčku, máte na ně chuť a nemáte po jejich konzumaci žádné problémy, pak bych řekla, že je můžete normálně jíst. Pokud podezříváte lepek, že by vám nemusel dělat dobře, pak jej zkuste na 4 týdny vysadit a uvidíte, jestli se něco zlepší.

Pokud jste velcí fanatici a nechcete nic ponechat náhodě, pak můžete zkusit omezit obiloviny obsahující lepek, dále rýži, špaldu a sóju (mají vysoký obsah proteinů podobných lepku).

V žádném případě se tím ale nestresujte. Pokud by se sečetly všechny diety světa s tím, co zakazují, tak by člověk nakonec nemohl jíst nic. To je vážně blbost. Pozorujte, jak daná potraviny působí na vás, jezte všeho s mírou, a hlavně se nestresujte, jestli zrovna po tomhle budete mít pupínky. To je totiž to nejhorší, co můžete udělat.

Tak žádný stres a dobrou chuť!

Líbí se Vám Ne akné? Sledujte nás na Facebooku a už Vám neunikne žádný článek!

Komentáře

komentáře

Pin It on Pinterest