Možná jste už slyšeli, že mléko je jedna z potravin, které mohou způsobovat akné. Jak souvisí mléko a akné? Je bezlaktózové mléko lepší? A co jogurty nebo bio mléko? V tomto článku najdete odpovědi na otázky, které se týkají souvislosti mezi mlékem a akné.

Mléko a akné – otázky a odpovědi

Může mléko způsobovat akné?

Odpověď je jasné ano. Existuje spousta studií, které spojují mléko a akné a dokazují, že mléko může způsobovat akné a že lidé, kteří pijí více mléka, mají také více akné. Jedna z těchto studií prokázala, že teenageři, kteří pili více, než dvě sklenice mléka denně měli až o 20% více akné než ti, kteří pili jen 1 sklenici (výsledky studie u dospívajících chlapců a dívek). U dospělých byly výsledky ještě výraznější – riziko akné bylo o 78% vyšší u osob, které pili více než 3 sklenice mléka týdně.

Člověk by čekal, že společnosti vyrábějící mléčné výrobky budou popírat účinek mléka na vznik akné. Překvapivě to tak není. Souvislost mezi mlékem a akné potvrzuje i studie, kterou si nechala vypracovat společnost Nestlé. Píše se v ní, jak mléko způsobuje akné (tím, že zvyšuje hladinu inzulínu – viz níže). Tato studie také konstatuje, že chce-li Nestlé dál prodávat mléko a mléčné výrobky, pak musí začít vyrábět mléko, které nebude způsobovat akné.

Jakým způsobem přispívá mléko ke vzniku pupínků?

  • Podporuje tvorbu inzulínu: Mléko a mléčné výrobky zvyšují tvorbu inzulínu a IGF-1. Podle jedné studie zvýšily tři porce mléka denně po dobu 12 týdnů hladinu inzulínu v krvi o 10%. Jiná studie zjistila zvýšení hladiny inzulínu o 16% při konzumaci 1 až 2 porcí mléka denně. Inzulín je hormon, který v našem těle podporuje tvorbu kožního mazu a růst kožních buněk. Tím může přispívat ke vzniku nebo zhoršení akné. Například jogurt zvyšuje hladinu inzulínu rychleji než například bílý chléb.
  • Alergie: Někteří lidé jsou alergičtí na mléko a mléčné výrobky. Jejich imunitní systém reaguje na bílkoviny obsažené v mléce, většinou na kasein, jako by to byli vetřelci. Tato reakce imunitního systému způsobuje symptomy jako vyrážka a jiné kožní projevy (pravděpodobně i akné).
  • Nesnášenlivost: Existuje i méně vážná forma alergií, tak zvaná nesnášenlivost nebo intolerance mléčného proteinu, která vyvolává podobnou reakci imunitního systému, jako alergie. Někteří lidé nesnáší laktózu, mléčný cukr. Místo toho, aby laktóza vyvolávala reakci imunitního systému, přispívá k trávicím problémům. Údajně souvisí se syndromem dráždivého tračníku a protože není řádně trávená, může přispívat k nerovnováze bakterií ve střevech.

Mám mléko vysadit, pokud se chci zbavit akné? Na jak dlouho?

Pokud chcete začít bojovat s akné, pak bych vám doporučila úplně vysadit mléčné výrobky alespoň na jeden měsíc. Po měsíci byste měli vidět, jestli se vám pleť zlepšila (předpokládám, že to tak bude). Pokud vám mléčné výrobky nechybí, tak je nemusíte zařazovat zpět, a jen je nahradíte rostlinnými alternativami. Pokud byste ale chtěli mléčné výrobky dál jíst, tak je zkuste po měsíci pomalu znovu zavádět do jídelníčku a sledujte, jak ovlivňují vaši pleť. Pokud se vám pleť nezhorší, pak je můžete v klidu jíst. Stává se, že někdo má problém s mlékem, ale třeba kefír nebo neošetřené mléko snáší dobře.

mléko a akné

Jak vzniká alergie na mléko?

Většinu proteinů v mléce tvoří kasein, zbytek je syrovátkový protein. Proteiny se při zpracování mléka (pasterizaci) poškodí a tělo na ně pak může reagovat jako na alergeny, protože je nedokáže správně zpracovat. Pasterizace také zabíjí „hodné“ bakterie, které pomáhají trávení.

 

Pomůže, když budu pít bezlaktózové mléko?

Ne. Laktóza je mléčný cukr. K jejímu správnému trávení je nutný enzym laktáza, který u spousty lidí chybí. Některé kultury ve Střední a Jižní Americe nebo v Asii kravské mléko vůbec trávit neumí, právě kvůli absenci laktázy. U lidí klesá schopnost trávit laktózu s přibývajícím věkem. Pokud mléko není správně tráveno, může způsobovat bolesti břicha, nadýmání a plynatost nebo průjmy. Bezlaktózové mléko je pouze mléko s přidaným obsahem laktázy, která pomáhá laktózu trávit a u lidí citlivých na laktózu tedy nezpůsobuje takové problémy jako běžné mléko. Ale stále může zvyšovat hladinu hormonů, které způsobují akné.

 

Je odtučněné mléko méně škodlivé?

Ne. Odtučněné mléko je mléko, ze kterého byla odstraněna část tuku, který se v něm přirozeně nachází. Neošetřené mléko je vyvážená potravina, odtučněné mléko ale játra musí kompenzovat, aby ho bylo možné strávit a proto je jeho trávení velmi náročné. V odtučněném mléce také chybí tuk, který pomáhá vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích.

A co neošetřené/ bio mléko?

Neošetřené mléko je mléko, které nebylo pasterizováno, odtučněno ani jinak upraveno. Obsahuje tedy bakterie, tuky, proteiny, mléčný cukr i enzymy, které podporují jeho trávení. Neošetřené mléko je tak lépe snášeno, než pasterizované mléko. Pořád ale může zvyšovat hladinu inzulínu, který přispívá ke vzniku akné.

 

Jsou kysané mléčné výrobky lépe snášeny?

Ano. Fermentace snižuje vliv mléka na hladinu inzulínu a tedy i jeho vliv na akné. Do mléka jsou navíc přidávány bakterie, které pomáhají trávit laktózu i proteiny. Nejlepší volbou je kefír, který pomáhá obnovovat střevní mikroflóru.

 

Jaké alternativy kravského mléka mám na výběr?

  • Kozí a ovčí mléko: Kozí mléko nezvyšuje hladinu inzulínu tolik jako kravské mléko a lépe se tráví.
  • Sója: Konzumace sójových výrobků je sporná. Podle některých sója negativně ovlivňuje naše hormony, protože obsahuje fytoestrogeny,podle jiných je to naopak dobře, protože pomáhá vyrovnávat androgeny a špatný estrogen.
  • Rostlinná mléka: mandlové, rýžové, konopné, kokosové, ovesné mléko.

 

Způsob, jakým reagujeme na mléko a mléčné výrobky je u každého jiný. Naše těla fungují odlišně a co jednomu prospívá, může druhému škodit. Stejně tak je to s mlékem. Existuje velmi vysoká šance, že se vám akné zlepší, pokud vysadíte mléko a mléčné výrobky. Nicméně můžete také zjistit, že u vás mléko žádný vliv na akné nemá a můžete jej dát pít.

Líbí se Vám Ne akné? Sledujte nás na Facebooku a už Vám neunikne žádný článek!

Komentáře

komentáře

Pin It on Pinterest